Långban Gruvby & Kulturby

Långban är en av världens mineralartrikaste platser med välbevarade miljöer från gruvindustrin med gruvfält, hytta och mineralutställning. Välkommen att lära dig mer om traktens kulturarv!
En av världens mineralartrikaste platser med en historia som började för 1,8 miljarder år sedan. Här har järnmalm brutits sedan början av 1500-talet och så sent som på 1970-talet tystnade gruvdriften. Gruvbyn lever däremot vidare än idag med sina byggnader, mineralsamlingar, utställningar, vackra natur och spännande historier i regi av Värmlands Museum. För dig som besökare finns en uppsjö av aktiviteter som passar stora och små och möjligheter till god mat och en god natts sömn.
Långban är också födelseort för uppfinnarna John Ericsson och Nils Ericsson och du hittar naturreservatet Tibergs udde här med bland annat vackra orkidéer i maj-juni.

Guidade turer dagligen på området kl. 10.30 och 14.00. Ordinarie guidning utgår när de dagar det är temaguidning.
Sommarens utställning är GUNNAR KAJ - BERG BLOMMA GRUVA GRÖNSKA

Program
8 juni kl13 Vernissage av sommarens utställning
9-11 augusti Långbanshyttans Miljöfilmfestival
Tre dagar i augusti fyllda av film, debatt, föreläsning och poesi. Under festivalen visas ett 20–tal filmer med naturen som bärande tema. I anslutning till filmerna hålls debatter och föreläsningar. Mer info och biljetter på www.langbanshyttansmiljofilmfestival.se
Arrangör: Bokcirkeln Naturhjärtat
10 augusti – Dykarnas dag
Tillsammans med Långbans dyksällskap arrangerar vi
Dykarnas dag i Långban. Ett öppet hus med flera aktiviteter för alla som intresserade av dykning och hur Långbans gruvor ser ut nu för tiden.
7-8 september kl 11-16, Kulturarvsdagen på Långban
En sista chans att se sommarens utställning i Långban Moderna - Berg Blomma Gruva Grönska av Gunnar Kaj.
14 september kl 11-16 Geologins dag
Upplev Geologins Dag i mineralrika Långban. Dagen arrangeras av Långbansällskapet och bjuder på flera spännande aktiviteter för dig som är intresserad av eller vill veta mer om mineraler, tex chansen att se en specialtränad mineralhund söka efter mineral på varphögarna.
Mer och uppdaterad information om våra program finns på www.varmlandsmuseum.se.

Tema guidningar
Kvinnorna och gruvan – En guidning som handlar om kvinnornas ofta oförtäljda berättelse inom den svenska gruvnäringens historia. Pris: 80 kr 20/7 & 10/8
Mineralerna i Långban – En guidning med fokus på vilka mineral man bara hittat här i Långban och vad man mer kan tänkas gömma sig i berggrunden. Guide: Jan Vennerström, gruvingenjör och medlem i Långbansällskapet. Pris: 80 kr Tid: 27/7 &17/8
Historisk by-vandring – En historisk vandring genom den gamla byn med Donald Eriksson, född och uppvuxen i Långban. Pris: 80 kr 3/8 & 24/8

Museet och utställningarna är säsongsöppet 8 juni - 25 augusti 2019
Övrig tid efter överenskommelse 054-701 19 46.

2019 kan du även köpa Gruvkortet, ett kort som ger en entré till Långban gruv- och kulturby, Hornkullens Silvergruva och Nordmarks gruvmuseum. Kortet säljs hos de tre besöksmålen och på Filipstads turistbyrå för 150kr. Barn under 12 år gratis.
Öppettider
INFO
Plats
Säsongsöppet 9 juni - 26 augusti 2018
Måndag-fredag kl. 10.00-17.00
Lördag-söndag kl. 11.00-17.00
Arrangör
Namn
Långban Gruvby- & kulturby
Adress
Hyttbacken Långban
682 92 Filipstad
Kommun: Filipstad
Värmlands museum/Larseric Vänerlöf
Beskrivning
En av de mineralartrikaste platserna i världen. Gruvlave och hytta. Naturreservatet Tibergs udde. Födelseplats för de berömda bröderna Ericsson.
Tillbaka
Filipstad
Besök hemsida
John & Nils Ericsson
Mineral
Museum
Värmlands Museum

Priser

Pristyp: Vuxen
Pris: 60 kr
Beskrivning:
60:-(entré utställningar och Svens bio). Guidning 40:- (eller entré + guidn. 80:-) sker kl.10.30 och kl.14.00 mån-fre, helger kl.14.00. Ingen föranmälning. Guidning hela området inkl. utställningar gruppriser:skolklasser 300:-,grupp pris 500:- 12-30 pers. Fri entré för barn & unga under 25 år.