Långban Gruv- & Kulturby

Långban är en av världens mineralartrikaste platser med välbevarade miljöer från gruvindustrin med gruvfält, hytta och mineralutställning. Välkommen att lära dig mer om traktens kulturarv!
Stängt för säsongen, öppnar åter sommar 2021.

En av världens mineralartrikaste platser med en historia som började för 1,8 miljarder år sedan.
är har järnmalm brutits sedan början av 1500-talet och så sent som på 1970-talet tystnade gruvdriften. Gruvbyn lever däremot vidare än idag med sina byggnader, mineralsamlingar, utställningar, vackra natur och spännande historier i regi av Värmlands Museum. För dig som besökare finns en uppsjö av aktiviteter som passar stora och små och möjligheter till god mat och en god natts sömn.

Långban är också födelseort för uppfinnarna John Ericsson och Nils Ericsson, och du hittar naturreservatet Tibergs udde med bland annat vackra orkidéer som blommar vackert under maj-juni.

På grund av Covid-19 är öppettiderna för utställningar inomhus i Långbans gruv- och kulturby begränsade, men som besökare är ni välkomna att ta del av utemiljön på området.

Skattjakt
I sommar kan du gå på digital skattjakt i Långban! Med hjälp av QR-koder och drönarbilder letar du dig fram mellan skattkistorna. Om du har vad som krävs för att hitta syskonen Ericssons bortglömda guldklimpar, så får du ta med dig en hem!

Långban-quiz
Om du går en tur i gruvbyn kan du under tiden passa på att utmana dina vänner och familj i Långban-quiz bestående av 8 frågor. Svaren på frågorna hittar du på baksidan av varje fråga. Pris till vinnare och förlorare bestämmer ni själva, men ett dopp nere vid badplatsen fungerar för båda.

Mobila guider
I Värmlands Museums app finns det en guidning som du kan ta del av genom din mobil. I appen finns en karta över de platser där du kan göra ett stopp.
Ladda ner appen Värmlands Museum via Appstore eller Google play. Tips! Se till att ha dina platstjänster på.
Öppettider
INFO
Plats
Stängt för säsongen, öppnar åter sommar 2021.
Arrangör
Namn
Långban Gruv- & Kulturby
Adress
Hyttbacken Långban
682 92 Filipstad
Kommun: Filipstad
Värmlands museum/Larseric Vänerlöf
Beskrivning
En av de mineralartrikaste platserna i världen. Gruvlave och hytta. Naturreservatet Tibergs udde. Födelseplats för de berömda bröderna Ericsson.
Tillbaka
Filipstad
Besök hemsida
John & Nils Ericsson
Mineral
Museum
Värmlands Museum

Priser

Pristyp: Vuxen
Pris: 60 kr
Beskrivning:
60:-(entré utställningar och Svens bio). Guidning 40:- (eller entré + guidn. 80:-) sker kl.10.30 och kl.14.00 mån-fre, helger kl.14.00. Ingen föranmälning. Guidning hela området inkl. utställningar gruppriser:skolklasser 300:-,grupp pris 500:- 12-30 pers. Fri entré för barn & unga under 25 år.