4
sep
6
sep

Oxhälja marknad

Trivs och trängs på Oxhälja, en av Sveriges största marknader. "Marken" är den 4 - 6 september 2020.
Preliminära öppettider Oxhälja marknad 2020:
Fredag 4/9 17.00-21.00
Lördag 5/9 09.00-20.00
Söndag 6/9 09.00-17.00

Marknadsområdet omfattar två stora nöjesfält, ett vid busstationen och ett vid Skogsryd.

Oxhäljas historia
Oxhälja har anor från 1600-talet och Filipstad uppstod som ort genom sitt goda läge som handelscentrum mellan Vänerbygden och Bergslagen. Hit kom lantbrukare och handelsmän och sålde sina produkter till gruv- och skogsarbetarna på bestämda tider på året. Ett sådant tillfälle var i början på september då bland annat grönsakerna, säden och frukterna var färdiga. Detta var starten för en marknadsdag i Filipstad. De som skulle handla kom miltals härifrån och hade många resdagar både hit och hem och därför passade man också på att roa sig lite när man äntligen kommit till den årliga höstmarknaden. Namnet Oxhälja dyker upp i mitten på 1600-talet och den etablerade marknaden är därmed en av de äldsta i Sverige.

Från kreatur till marknadskarameller
Från att ha varit en husbehovsmarknad ända fram till en bra bit in på 1900-talet har den ändrat karaktär vad beträffar varutbudet. Idag säljs inga husdjur och kreatur och försäljningen av grönsaker och frukt har minskat betydligt. Nu är utbudet av varor och prylar stort och rökt korv, marknadskarameller och leksaker säljs av tradition mycket.

Dagens "Marken" lockar tusentals besökare
Oxhälja marknad kallas i folkmun för "Marken" och sammanfaller alltid med första lördagen i september. Marknaden drivs av många ideella föreningar som ställer upp i olika arbetsinsatserna som krävs för att klara av ett sådant gigantiskt arrangemang som Oxhälja.
Marknaden har 1 100 marknadsplatser och marknadsområdet omfattar två stora nöjesfält, ett vid busstationen och ett vid Skogsryd.
INFO
Plats
Arrangör
Oxhälja Marknad
Box 201
682 23 Filipstad
marknaden@oxhalja.se
Namn
Filipstad
Adress
Kommun: Filipstad
Tillbaka
Filipstad
Besök hemsida
Hantverk & Slöjd
Marknad
Övrigt

Tillfällen

Oxhälja marknad - 2020-09-04 - 2020-09-06