16
jun
26
aug

Naim Josefi - Gruvfrun i kreationer av stål

Sommarens utställning på Långban Moderna visar klänningar gjorda av stål. Det är modedesignern Naim Josefi som genom böljande former presenterar nya möjligheter för den svenska gruvnäringen.
Långt nere i gruvan får du bekanta dig med Gruvfrun. Hon har många ansikten. Hennes uppgift är att vaka över gruvan, och för att gruvfrun ska visa sig från sin bästa sida vill hon bli behandlad med respekt. Männen knackar artigt tre gånger i gruvväggen innan de stiger ner till sin arbetsplats. I gengäld ber gruvarbetarna om en säker arbetsplats, fri från ras och gruvgas. Nu har hon lagt beslag på Naim Josefis omtalade stål-klänningar och likt ljuset från sprickor i gruvschaktet leder hon vägen långt nere under marken och vill visa dig en annan verklighet för järnet och dess framtid.

Sommarens utställning på Långban Moderna vill ge dig ett vidgat perspektiv för stålets möjliga användningsområden. Naim Josefi är modedesigner och har tagit fram kreationer som använts bland annat på Oscarsgalan, Melodifestivalen och Nobelmiddagen. Han slog igenom som den första vinnaren av svenska Project Runway och har sedan dess fått flera utmärkelser och uppmärksammats i media. Tillsammans med värmländska stålföretag har han funnit nya användningsområden för stål genom att designa klänningar i materialet. Utställningen vill, genom hans kreationer av stål, ge en inspirerande upplevelse och lyfta stålets potential som material. Som en röd tråd genom hela berättelsen finner vi den mytomspunna Gruvfrun som iklär sig hans kreationer och leder vägen.
INFO
Plats
Arrangör
Värmlands Museum
Sandgrundsudden
652 24 KARLSTAD
museet@varmlandsmuseum.se
Namn
Långban Gruvby- & kulturby
Adress
Hyttbacken Långban
682 92 Filipstad
Kommun: Filipstad
Värmlands museum/Larseric Vänerlöf
Beskrivning
En av de mineralartrikaste platserna i världen. Gruvlave och hytta. Naturreservatet Tibergs udde. Födelseplats för de berömda bröderna Ericsson.
Tillbaka
Filipstad
Besök hemsida

Priser

Pristyp: Entré
Pris: 40 kr

Tillfällen

2018-06-16 - 2018-08-26